Se bilder på vraket Denia utanför Rörö

14.08.2015 13:26

Vi har testat ett Lowrance HDS gen 3 med sidescanning på annat än fiskbågar! Målet för utfärden var två av de många vrak som finns i Göteborgs skärgård. Det är på flera sätt oerhört mycket lättare att scanna efter vrak än efter fisk. Vraket jagar inte efter något stim med betesfisk som råkar vara i området, och är ca 30 meter långt istället för 30 cm. Man behöver heller inte fundera över vilket bete som funkar för dagen.

Det första vraket heter Denia och förliste på 60-talet. Hon ligger en bit utanför Rörö, kölrätt om än något nedsjunken i leran. Hon är ca 30 meter lång och var lastad med pappersbalar. Utan att ha dykt på vraket vågar vi gissa att man ser rakt ner i lastrummet. På lodet sticker skeppet upp från 18 till 14 meter. Den släta lerbottnen är perfekt för att få bra bilder på sidescanningen:

Vraket Denia med Lowrance sidescan

En bild från downscanskärmen, vi fick inte till en helt rak passage, därför ser skeppet något oproportioneligt ut:

Denia

Vi fixade till en karta över vrakplatsen med sidescanbilden som underlag för djupkurvorna. Här ser man tydligt hur bredden på ekolodskonen påverkar exaktheten på kartan. Även om vi använder en smal kon börjar den "se" vraket ett par meter innan båten passerar direkt över vraket och indikera mindre djup (samma sak händer när vi passerat vraket). Det är samma fenomen som ger "fiskbågar" i vanliga fall. Därför ser vraket ut som en mjuk kulle på ekolodet/kartan även om detta vrak är relativt helt. Bilden nedan är från kartan (visad i Google Earth):

Karta över vraket Denia

Så här ser kartan över vraket ut utan sidescanbakgrunden:

Vrakfiske någon? Eller kanske en dykutflykt? :-)

//Markus Udéhn

 

Kommentarer från användarna...

"Kartorna är ju helt grymma och fungerar utan minsta anmärkning. Jag har testat dom på Mjörn, Anten och Sävelången och kan bara applådera funktionen och noggrannheten."

//Niklas Lejestrand

 

"Grymt bra sjökort höjd kurvorna stämmer exakt, bra med tydliga färger. Jag har fiskat många år i mjörn och kan sjön ganska bra, men bara på några turer med nya sjökortet har jag upptäckt nya ställen att fiska på. Mer än nöjd."

//Jonas Jivhem, Sjövik

 

"Enormt arbete som förtjänar största respekt på att skapa detaljerad djupkarta över Mjörn... Läs hela recensionen här

//Björn Sivedal

 

"Har testat kartan för mobil/surfplatta en tur nu och överlag tycker jag den är väldigt bra, stämmer fint och den är precis."

//Christian Strid

 

"Mitt intryck av mobil/surfplatta kartan: En väldigt detaljerad och bra karta! Helt klart värd varenda öre!"

//Jonas Dahlberg

 

"Har nu använt djupkartorna i två av sjöarna och är riktigt imponerad av exaktheten av djupkurvorna.

Färgerna på kartan gör det lätt att ta ut en trollingrutt eller pricka en djupbrant vid vertikalfiske eller mete."

//Fredrik Aremyr

 

"...är kanonnöjd med kartan, djupen stämmer kanon och det är lätt att följa djupkanter mm..."

//David, Lerum

Kontakt

Markus Udéhn
+46739596139 markus@sportfiskekartor.se