Jämför vår Mjörnkarta med Navionics karta!

30.10.2014 22:23

UPPDATERING 2016/11/25: Sedan en tid tillbaka visar Sportfiskekartan även sjömärken, stenar, ledningar, farleder mm. Denna artikel beskriver en äldre version av Mjörns Sportfiskekarta. Läs gärna mer om den aktuella kartan här.

Vi får ibland frågor om hur vår karta skiljer sig från Navionics karta över Mjörn, och här följer en kort artikel som visar de största skillnaderna. Det är egentligen två helt olika kartor, med olika användningsområden (navigering vs sportfiske) även om båda kartorna naturligtvis kan användas såväl på fisketuren som för navigering.

Här följer två bilder över samma område i Mjörn, den första kommer från Navionics webbplats, och den andra är en screenshot från en Lowrance HDS laddad med vår djupkarta över Mjörn.

Navionicskartan är framtagen för säker navigering på sjön och sjömärken och farleder är utsatta, men kartan lämnar en hel del luckor i djupinformationen på de ställen som inte är av intresse för sjösäkerheten (alltså de djupare delarna av sjön). Se nedan:

Här följer en bild från samma område, från vår sportfiskekarta. Djupinformationen är mycket mer exakt, men farleder och sjömärken är inte markerade. Jämför t ex den avlånga ryggen på 11 meter som är markerad på bilden ovan mitt emellan Sunnerö och Ekholmarna, förutom att formen skiljer sig från verkligheten är det i själva verket två separata grund med ett största djup av 34 meter emellan de grundare områdena.

Titta också på området söder om Kariholmen, här har Navionics en rund topp medan sportfiskekartan visar en lång rygg. Vi vet vilken som visar rätt, men du får gärna kontrollera själv vid nästa tur på Mjörn...:-)

//Markus Udéhn

Kommentarer från användarna...

"Kartorna är ju helt grymma och fungerar utan minsta anmärkning. Jag har testat dom på Mjörn, Anten och Sävelången och kan bara applådera funktionen och noggrannheten."

//Niklas Lejestrand

 

"Grymt bra sjökort höjd kurvorna stämmer exakt, bra med tydliga färger. Jag har fiskat många år i mjörn och kan sjön ganska bra, men bara på några turer med nya sjökortet har jag upptäckt nya ställen att fiska på. Mer än nöjd."

//Jonas Jivhem, Sjövik

 

"Enormt arbete som förtjänar största respekt på att skapa detaljerad djupkarta över Mjörn... Läs hela recensionen här

//Björn Sivedal

 

"Har testat kartan för mobil/surfplatta en tur nu och överlag tycker jag den är väldigt bra, stämmer fint och den är precis."

//Christian Strid

 

"Mitt intryck av mobil/surfplatta kartan: En väldigt detaljerad och bra karta! Helt klart värd varenda öre!"

//Jonas Dahlberg

 

"Har nu använt djupkartorna i två av sjöarna och är riktigt imponerad av exaktheten av djupkurvorna.

Färgerna på kartan gör det lätt att ta ut en trollingrutt eller pricka en djupbrant vid vertikalfiske eller mete."

//Fredrik Aremyr

 

"...är kanonnöjd med kartan, djupen stämmer kanon och det är lätt att följa djupkanter mm..."

//David, Lerum

Kontakt

Markus Udéhn
+46739596139 markus@sportfiskekartor.se